Що таке — сланець, як він утворився?

Метаморфічна порода осадового походження — це і є сланець, основними компонентами якого є кварц, серицит, мінерали групи хлоритів. Єгиптяни і римляни використовували сланець, як підлогове покриття і в будівництві доріг.

Сланець з'явився в результаті накладення глинистих відкладень на морське дно, які під час герцинського орогенезіса через високий тиск, температуру та інтенсивну деформацію земної кори піддавалися явищам метаморфізму.

Текстура цієї кам'яної породи під мікроскопом являє собою типову лепідобластичну структуру сланцевого типу з дуже вираженою орієнтацією мінералів, часто зустрічаються оксиди і сульфіди заліза, вуглецеві речовини, карбонати, польові шпати і т. д.
Вік сланцевої породи залежить від регіональної геології.

Наприклад, в Шотландії сланці Bellachulish утворилися з відкладень, що відклалися приблизно 700 мільйонів років тому і які зазнали метаморфизму 500 мільйонів років тому, в той час як сланці іспанської Galicia (Orense) утворилися з океанічного мулу, який відклався більше 500 мільйонів років тому і які зазнали метаморфизму 450 мільйонів років тому.

Для видобутку каменю використовуються два типи: відкритий кар'єр і видобуток в закритих шахтах.
В процесі виробництва сланцю не використовуються хімічні продукти або додаткова обробка, що робить виробництво сланцю 100% натуральним і екологічно чистим матеріалом.

Іспанія - країна в світі з найбільшими запасами тектонічних сланців. За оцінками геологів, приблизно 90% природного сланцю, використовуваного в будівництві, видобувається в Іспанії. На півночі країни в Галіції і сусідніх провінціях зосереджена найбільша кількість підприємств гірничовидобувної галузі.
Сланцевий камінь має давню традицію використання в якості будівельного матеріалу. Сланець легко розшаровується, а це означає, що його можна розділити на тонкі, плоскі листи або плити. Саме ця властивість робить цей камінь дуже універсальним матеріалом і тому впродовж всієї історії він знаходив безліч застосувань.