Покрівельний сланець

Весь покрівельний сланець різний, все залежить від країни та місця видобутку, найчастіше він темно-сірий, буває темно-зелений та навіть бордового кольору.
Кольорові сланці в основному з Америки, Англії, їх можна використовувати на покрівлях, але є ще сланець з Бразилії, Індії, Африки та Азії. Всі ці сланці можна використовувати на покрівлі в теплих країнах, а в Україні такі сланці можна використовувати в інтер'єрі, максимум на фасаді, але тільки після спеціальної обробки гідрофобізаторами, тому що весь цей сланець не морозостійкий, у нього підвищені показники вологопоглинання.
Благородний срібний блиск на сонці та різні форми сланцевих плиток високо цінувалися у середні віки. Сланцеві дахи прикрашають Лувр, Версаль, Букінгемський палац та багато замків по всій Європі, оскільки сланець є традиційним будівельним матеріалом уже багато століть.

Через невеликий розмір та легкість в обробці, сланцева черепиця використовується на покрівлях будь-якої складності, єдине обмеження — це градус ухилу покрівлі.

Укладання сланцю може проводитися більш ніж у дванадцяти різних варіантах, особливо виділяється "Дика кладка", один із найскладніших видів укладання сланцю, вимагає високої майстерності та розуміння самого каменю від покрівельника. Сама така покрівля буде більше схожа на витвір мистецтва, ніж на покрівельний матеріал.
Є також традиційні види укладання сланцю, які відносяться до певної країни, інколи ж і до невеликого регіону.
Наприклад, німецька кладка, хоча її частіше називають старонімецькою, виконується під кутом до карнизу, французький варіант — квадратна плитка зі зрізаними кутами.
Англійський варіант — плитка у вигляді прямокутників. Серед нових видів кладки цікавий варіант "бобровий хвіст" виконаний у вигляді напівкруглої луски.
Покрівельний майстер повинен мати великий досвід і навичку роботи з каменем, досконало знати технологію монтажу сланцю, при монтажі сланцевої покрівлі не допустимо помилятися, так як надалі виправити помилку буде дуже складно і витратно.

Вибираючи сланець як покрівельний матеріал, важливо не тільки вибрати якісний матеріал, але й визначитися з підрядником і покрівельником. Правильно змонтована покрівля прослужить Вам та вашим онукам, термін служби сланцевої покрівлі становить понад двісті років.