Як вибрати якісний натуральний сланець

В останні роки популярність сланцю в Україні збільшується у геометричній прогресії. Сланець використовують не тільки на покрівлях та фасадах, але в інтер'єрі та ландшафті.
Одночасно зростає і кількість компаній, які намагаються продавати натуральний сланець. Багато хто з них женеться лише за прибутком, не приділяючи уваги якості каменю. Адже весь сланець різний, немає ідентичних за своїми технічними даними, тому що при формуванні земної кори багато мільйонів років тому природа по-різному розподілила сланцеві поклади по всьому світу. Морозостійкий сланець, який підходить для використання в Україні, розташований в Іспанії, Англії, Німеччині, Америці та ще деяких країнах світу.

Як відомо, основні поклади сланцю знаходяться в Іспанії. Більшість із них розташовані в районі Галіції, понад 80% всього сланцю, який видобувається у світі саме з цього регіону Іспанії.
Є ще сланцеві поклади в Бразилії, Африці, Індії та Азії, але на превеликий жаль цей сланець підходить тільки для використання в інтер'єрі та іноді на фасадах, так як якість даного сланцю не підходить для клімату України, через високий рівень вологопоглинання, що в зимовий період призведе до руйнування каменю.
То як Ви, як покупець, можете захистити себе від покупок натурального сланцю низької якості?

У світі є багато кар'єрів з видобутку сланцю, але вони мають різний досвід і термін з видобутку каменю. Однак навіть в одному окремо взятому регіоні або навіть кар'єрі можуть бути різні стандарти та матеріали різної якості.

В результаті на сланцевому ринку Європи представлено велику різноманітність типів та якостей кам'яного сланцю. Важливим аспектом є те, що критерії сортування та якості для різних заводів є різними.

При виборі натурального сланцю завжди вимагайте сертифікати якості каменю, які виробник завжди повинен надавати і щороку проходити випробування для підтвердження незмінної якості сланцю.
Натуральний сланець найвищої якості має відповідати європейським суворим стандартам EN 12326: A1, S1, T1 — це найвищий рейтинг якості кам'яного сланцю найвищого гатунку.
Не вибирайте дуже тонкий сланець. У цьому випадку вам знадобиться спеціальне обладнання для встановлення та покрівельники з великим досвідом роботи в сланцевій галузі, інакше під час встановлення буде багато зламаних пластин, які призведуть до ваших фінансових втрат. Оптимальна товщина високоякісного кам'яного сланцю для українського ринку зі сніговими навантаженнями складає 7-8 мм.
Завжди перевіряйте письмові гарантії постачальника (виробника сланцю) та уточніть умови гарантії. Іноді можуть бути зазначені умови, за яких гарантія ніколи не буде дійсною.

Це лише деякі з основних речей, які ви повинні знати під час вибору високоякісного натурального сланцю.
На ринку кам'яного сланцю також є багато «новачків», які займаються виробництвом та продажем сланцю лише 10-20 років. Це дуже короткий термін, просто зрозуміти якість каменю і як він веде себе в тому чи іншому регіоні земної кулі. Будьте уважні до невеликих компаній із виробництва сланцю або компаній з невеликою кількістю персоналу задіяного у виробництві, які надають довгострокові гарантії.
Якщо ви вирішили вибрати натуральний сланець для свого будинку, Вам потрібно ґрунтовніше поставитися до вибору і постачальника сланцю.